Rekonstrukce a dostavba areálu firmy Steel Partner
REALIZACE
Původně rodinný dům s rozsáhlým pozemkem, situovaný na rušné křižovatce v Ostravě-Porubě, byl upraven pro potřeby firmy Stell Partner a doplněn o nový objekt s multifunkčním využitím, určený ...
Rekonstrukce nádražní budovy a restaurace Poděbrady
REALIZACE
Jedna z prvních funkcionalistických nádražních budov na našem území, navíc nedávno prolášena za kulturní památku, se v roce 2015 dočkala částečné rekonstrukce. Záměr byl jasný - částečně ...
Obytná zóna K Lukavici
REALIZACE
Projekt představuje 18 řadových nízkoenergetických rodinných domů s kompletní novou dopravní a technickou infrastrukturou. Rodinné domy jsou koncipovány ve dvou velikostních kategoriích 4+kk a 5+kk.

REALIZACE

Rodinný dům Brno - Kamechy

[15.1.2016] Jednoduchá moderní hmota rodinného domu zaujme svou čistotou jak architektonického stylu, tak materiálů, to vše ještě podpořené vodní plochou, jež přímo navazuje na terasu.

Rodinný dům se nachází na svažitém pozemku nepravidelného tvaru cca 39 x 16-34 m, delší stranou je orientován podél místní komunikace ve směru jihozápad - severovýchod.

Architektonické řešení

Rodinný dům je navržen ve tvaru jednoduchého dvoupodlažního kvádru o vnějších rozměrech 7 x 14,5 metru.

Do ulice je dům téměř uzavřen, fasáda je prolomena pouze vstupem a úzkým vertikálním oknem na WC a na schodiště. Do zahrady je naopak fasáda maximálně prosklená. Vzhledem k orientaci k západu je nutné efektivní stínění oken. Toto je zajištěno jednak přesahem střechy terasy a jednak předokeními žaluziemi.

Samostatná garáž pro jedno auto je s domem propojena zastřešením prostoru před ní a stáním pro další auto.
Dům je navržen v kombinaci čistě bílé omítky s jemnou zrnitostí a tmavě šedé omítky, která imituje probarvený beton.

Jako samostatný objekt je navržen zahradní sklad s navazujícím skleníkem umístěný v jihovýchodním rohu pozemku.

Dispoziční řešení

1. NP

Vstup je krytý přesahem střechy nad prostorem před garáží a parkovacím stáním. Navazuje zádveří s šatní skříní. Ze zádveří je přístupná technická místnost, ve které je mimo technologie na vytápění domu situována také pračka se sušičkou a sprchový kout. Místnost může sloužit také jako sklad pro kuchyni, se kterou je propojena dveřmi.

Schodiště v hale je navrženo jako zalamované tříramenné se zrcadlem, které propouští denní světlo do přízemí. Prostor pod schodištěm je využit na úložné skříně a v nejvyšší části je umístěno WC.

Na halu navazuje obytný prostor rozdělený posuvnými dveřmi na jídelnu s kuchyní a obývací pokoj. V jídelně je umístěn rozkládací stůl pro min. 6 osob. Kuchyně je oddělena barovým pultem, vysoké skříně s vestavnými spotřebiči zabírají celou stěnu s halou, zbývající plocha do U je v pracovní výšce.

Obývací pokoj je stejně jako jídelna v přímé návaznosti na krytou terasu. V jihovýchodní části OP je navrženo domácí pracoviště s velkou knihovnou přes celou stěnu. Roh s jídelnou je věnován krbu. Teplý vzduch z prostoru krbového tělesa je rozveden také do schodišťové haly v obou podlažích.

2. NP

Patro slouží jako noční část domu. Schodiště ústí do haly, která je prosvětlena stropním pásovým světlíkem a ze které jsou přístupné ostatní místnosti. Nachází se zde dvě stejně velké ložnice. Jedna slouží jako hostinský pokoj. Velká koupelna je situována mezi ložnice, proto byly příčky vyzděny jako akustické a nejsou v nich umístěny žádné rozvody vody a kanalizace.

Z jedné z ložnic je stejně jako z koupelny přístupná střešní terasa. Ke každé ložnici náleží samostatná šatna, z nichž jedna může být alternativně využívána jako dětský pokoj, má dostatečnou minimální podlahovou plochu.

Konstrukční a materiálové řešení

Dům je proveden jako zděný, s kontaktním zateplením. Vnitřní schodiště je provedeno jako betonové. Pro podlahy v obytných místnostech zvolili architekti dřevěné lamely, jinak byla použita dlažba. Na venkovní terase byla položena dřevěná paluba z terasových palubek, které nebudou ošetřeny a vlivem povětrnosti získají šedý odstín.
název stavby Rodinný dům Brno - Kamechy
místo stavby Brno – Žebětín, Kamechy
investor manželé Beránkovi
autorství Adam Rujbr Architects s. r. o.: Ing.arch. Adam Rujbr, Ing.arch. Michal Grošup
spolupráce
Michal Grošup
 


 
 
Aktuality o informačních technologiích a architektuře vychází od roku 1999.
Vydává Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. ve spolupráci s earch.cz
 
© Copyright 2007 - 2012 Centrum pro podporu počítačové grafiky s.r.o. a earch.cz. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.